Jemy zdrowo warzywnie i owocowo
Od ponad pięciu lat w klasach I-III szkoły podstawowej w Ośrodku Szkolno – Wychowawczym im. Jana Pawła II w Jarosławiu realizowany jest ogólnopolski program „Owoce i warzywa w szkole”. Celem tego programu jest propagowanie zdrowego i racjonalnego odżywiania wśród dzieci a w szczególności zwrócenie uwagi na potrzebę spożywania warzyw i owoców oraz ich stałą obecność w codziennej diecie.
Aby jak najlepiej promować spożywanie owoców i warzyw oraz kształtować prawidłowe nawyki żywieniowe i zdrowy tryb życia, w dniu 26 października z inicjatywy nauczycielek Pani Dominiki Wiewióry i Małgorzaty Zygmunt, po raz kolejny odbyła się impreza prozdrowotna pod hasłem „Jemy zdrowo – warzywnie i owocowo”.
Współorganizatorem spotkania była Agencja Rynku Rolnego – Oddział Terenowy w Rzeszowie, która zapewniła środki finansowe na zakup produktów spożywczych, warzyw i owoców oraz nagrody rzeczowe i upominki dla uczestników konkursów. Organizatorów wsparło także Stowarzyszenie na Rzecz Osób Niepełnosprawnych Tobie oraz Spółdzielcza Grupa Producentów Owoców – Szeliga.
Uroczystego rozpoczęcia imprezy dokonał dyrektor SOSW pan Wojciech Głąb, dyrektor SOSW, który przybliżył zgromadzonym cele spotkania oraz przywitał zaproszonych gości:
Pana Mariusza Trojniaka – zastępcę Dyrektora Agencji Rynku Rolnego – Oddział Terenowy w Rzeszowie;
Panią Beatę Mędralę – Dyrektor Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Jarosławiu;
Panią Jadwigę Nawojską, pana Ryszarda Gonczowskiego, pana Damiana Przedzieńkowskiego – pracowników Agencji Rynku Rolnego – Oddział Terenowy w Rzeszowie.
W imprezie wzięli udział uczniowie Przedszkola nr 14 specjalnego, szkoły podstawowej i gimnazjum dla uczniów z niepełnosprawnością intelektualną w stopniu umiarkowanym lub znacznym, klasy I-II-III szkoły podstawowej dla uczniów z niepełnosprawnością intelektualną w stopniu lekkim.
Uczestnicy obejrzeli przedstawienie pt. ”Co nam niesie pani jesień”, dzięki któremu mogli przypomnieć sobie jakie warzywa i owoce zbierane są jesienią w polskich sadach i ogrodach, ile cennych witamin mam one dostarczają i jak możemy je przechowywać na zimę. Następnie odbyło się podsumowanie konkursu plastycznego polegającego na przygotowaniu plakatu promującego spożywanie warzyw i owoców.
A oto laureaci:
I miejsce – Adrian Markowski
II miejsce – Gabriel Gwizdała
III miejsce – Agnieszka Piwowońska
Wyróżnienia i upominki otrzymało jeszcze siedmiu autorów prac.
Po otrzymaniu dyplomów i atrakcyjnych nagród sportowych, z rąk dyrektora SOSW i dyrektora ARR rozpoczęły się konkursy i zabawy zręcznościowe. Uczniowie, tworząc rywalizujące ze sobą drużyny zbierali ziemniaki, dobierali owoce do drzew owocowych, rozwiązywali zagadkio owocach i warzywach, a także z zasłoniętymi oczami , za pomocą dotyku i zmysłu smaku próbowali odgadnąć jaki to owoc lub warzywo. Konkursy te przebiegały w atmosferze wesołej zabawy i zdrowej rywalizacji a uczestnicy z rąk pracowników Agencji Rynku Rolnego otrzymywali nagrody.
W tym czasie uczniowie Szkoły Przysposabiającej do Pracy mieli możliwość zaprezentowania swoich talentów kulinarnych i pod opieką swoich wychowawców przygotowywali aranżację jesiennego stołu, na którym zaprezentowali przygotowane przez siebie potrawy: kolorowe soki owocowo- warzywne, koktajle owocowe, słodkie babeczki z owocowym nadzieniem, koreczki i tortille. Potrawy te nie tylko pięknie wyglądały ale i bardzo wszystkim smakowały.
Na koniec wszyscy uczestnicy spotkania skorzystali z poczęstunku przygotowanego przez uczniów Zasadniczej Szkoły Zawodowej o kierunku kucharz małej gastronomii, pod kierunkiem nauczycielek Joanny Halwy i Bernadetty Pasiecznik. Na pięknie zastawionych stołach znalazły się nie tylko potrawy z warzyw i owoców ale również z ryb, drobiu, jaj i makaronów. Smakołyki te stanowiły przykład smacznych ale przede wszystkim zdrowych i wartościowych posiłków, które powinny być spożywane przez dzieci i młodzież.