LOGO projektu

Nazwa Programu Operacyjnego: Regionalny Program Operacyjny Województwa Podkarpackiego na lata 2014-2020

Numer i nazwa Osi priorytetowej: IX Jakość edukacji i kompetencji w regionie

Numer i nazwa Działania: 9.4 Poprawa jakości kształcenia zawodowego

Tytuł projektu: Bliżej rynku pracy – kompleksowy program edukacji zawodowej w Powiecie Jarosławskim

Nr projektu: RPPK.09.04.00-IP.01-18-004/15

Okres realizacji projektu: od 1 października 2016 r. do 30 września 2018 r.

Wartość projektu: 4 935 250,02 zł

Wartość dofinansowania z Funduszy Europejskich: 4 194 962,51 zł

Beneficjent: Powiat Jarosławski

Opis i cel projektu:

Lepsze dopasowywanie systemów kształcenia i szkolenia do potrzeb rynku pracy. Ułatwianie przechodzenia z etapu kształcenia do etapu zatrudnienia oraz wzmacnianie systemów kształcenia i szkolenia zawodowego i ich jakości, w tym poprzez mechanizmy prognozowania umiejętności, dostosowania programów nauczania oraz tworzenia i rozwoju systemów uczenia się poprzez praktyczną naukę zawodu realizowaną w ścisłej współpracy z pracodawcami. Projekt obejmuje 13 szkół i placówek prowadzonych przez Powiat Jarosławski, bezpośrednio jest to 1433 uczniów i nauczycieli.

Efekty realizacji projektu:

  • Szkolenia i kursy dla nauczycieli
  • Studia podyplomowe dla nauczycieli
  • Staże nauczycieli w przedsiębiorstwach
  • Szkolenia i kursy dla uczniów
  • Praktyki i staże zawodowe dla uczniów
  •  Doradztwo edukacyjno-zawodowe
  • Współpraca z instytucjami z otoczeniem społeczno-gospodarczym
  • Dodatkowe zajęcia specjalistyczne we współpracy z otoczeniem społeczno-gospodarczym
  • Udział w zajęciach w szkole wyższej
  • Zapoznawanie uczniów z rynkiem branżowym (np. udział w targach)
  • Wyposażenie warsztatów i pracowni w sprzęt i materiały dydaktyczne

Wśród szkoleń i kursów warto wymienić te związane z:

  • autocadem i innymi specjalistycznymi programami komputerowymi
  • grafiką 3d
  • obsługą dronów
  • chłodnictwem i klimatyzacją
  • sektorem budowlanym, w tym odnawialnymi źródłami energii
  • gastronomią w tym kuchnią molekularną (rodzaj kuchni wykorzystujący wiedzę naukową na temat gotowania. Celem jest otrzymanie czystych smaków, nietypowymi sposobami i niekiedy w bardzo zaskakujących zestawieniach) oraz francuską
  • wiele innych, bezpośrednio związanych z profilem szkół, które będą uczestniczyć w projekcie.

INFORMACJE O REALIZACJI PROJEKTU:

  1. Ogłoszenie o naborze uczniów do udziału w Projekcie – marzec 2017r.
  2. Ogłoszenie o naborze nauczycieli do udziału w Projekcie – marzec 2017r.
  3. Ogłoszenie o wynikach naboru uczniów do udziału w Projekcie – marzec 2017r.
  4. Ogłoszenie o wynikach naboru nauczycieli do udziału w Projekcie – marzec 2017r.
  5. Ogłoszenie o naborze uczniów do udziału w praktykach zawodowych w Projekcie – czerwiec 2017r.
  6. Ogłoszenie o naborze nauczycieli do udziału  w stażach branżowych w Projekcie – czerwiec 2017r.
  7. Warsztaty w formie Live Cooking z mistrzem kucharskim- czerwiec 2017r.
  8. Zajęcia pozalekcyjne z zakresu cukiernictwa i dekoracji cukierniczych – czerwiec 2017r.
  9. Ogłoszenie o wynikach naboru uczniów do udziału w praktykach zawodowych w Projekcie – czerwiec 2017r.
  10. Ogłoszenie o wynikach naboru nauczycieli do udziału w stażach branżowych w Projekcie – czerwiec 2017r.
  11. Ogłoszenie o naborze uczniów do udziału w Projekcie – wrzesień 2017r.
  12. Ogłoszenie o naborze nauczycieli do udziału w Projekcie – wrzesień 2017r.
  13. Ogłoszenie o wynikach naboru uczniów do udziału w Projekcie – październik 2017r.
  14. Ogłoszenie o wynikach naboru nauczycieli do udziału w Projekcie – październik 2017r.
  15. Ogłoszenie o dodatkowym naborze uczniów do udziału w Projekcie – styczeń 2018r.
  16. Ogłoszenie o wynikach dodatkowego naboru uczniów do udziału w Projekcie – styczeń 2018r.
  17. Ogłoszenie o dodatkowym naborze uczniów do udziału w Projekcie – czerwiec 2018r.
  18. Ogłoszenie o naborze uczniów do udziału w praktykach zawodowych w Projekcie – czerwiec 2018r.
  19. Ogłoszenie o naborze nauczycieli do udziału  w stażach branżowych w Projekcie – czerwiec 2018r.
Powiększ tekst Zmniejsz tekst